Birdwatching

Kreslený humor 2016

plakat 2016 webPoslední únorovou neděli začíná v Galerii Reistna již druhá výstava kresleného humoru pořádaná ve spolupráci s Českou unií karikaturistů. Tématem kreslených vtipů je opět víno - tentokrát VÍNO BEZ HRANIC. Výstava byla přístupná po celé jaro.
Vystavující autoři: J. Dostál, J.  Hiršl, Fr. Bojničan, M. Martenek, R. Jurkas, Bř. Kovařík, J. Novák, Vl. Pavlík, L. Sigmund, J. Srna, D. Kličková

Výstava byla zahájena vernisáží 27. února 2016, fotogalerie z vernisáže je zde.

Slovo jednoho z vystavujícíh, MUDr. Jiřího Srny k výstavě ve Valticích:

Před rokem proběhla v Galerii Reistna výstava kresleného humoru na téma „Když dozrávaj bobule“. Výstava se setkala s nebývalým zájmem ze strany veřejnosti a návštěvníků výstavní síně a tím byl dán impuls k organizování dalšího ročníku výstavy. Téma připravené výstavy je velmi symbolické „Víno bez hranic“. Vzhledem k tomu, že „hlavní město vína“ Valtice leží v těsné blízkosti hranic s Rakouskem, nabízí se jako první vysvětlení názvu výstavy, pomyslná hranice mezi moravskými a rakouskými vinaři. Železná opona, hranice kdysi dobře střežená, byla odstraněna a dnes již lze svobodně překračovat. Ale ať už to v historii bylo na pomezí Moravy a Rakouska jakkoliv, vínu se tady vždy dobře dařilo, jak na jedné, tak i na druhé straně. Další hranicí, o které můžeme uvažovat, je čas. Již mnoho generací vinařů se v tomto kraji narodilo, žilo a zemřelo od dob, kdy zde byl zasazen první vinný prut. Vinná réva vystupuje jako svědek času, péče a starosti, kterou jí člověk po staletí poskytoval. A pokud se bude o tento dar zodpovědně starat a pečovat, zánik vinařství se na obzoru sed jen tak neobjeví. V neposlední řadě je vysvětlením názvu výstavy i její mezinárodní charakter zúčastněných výtvarníků.
MUDr. Jiří Srna.